Näyttöpäätelasit – Parhaat sinistä valoa suodattavat lasit testissä

Sinivalolasit

Mitkä ovat näyttöpäätelasit?

Näyttöpäätelasit kulkevat monella nimellä; päätelasit, tietokonelasit, blue blocker silmälasit, sinivalo lasit tai sinistä valoa suodattavat lasit. Ne ovat lasit, jotka auttavat silmiäsi tarkentumaan paremmin katsoessasi tietokoneennäyttöä. Blue blocker lasit myös suodattavat haitallisen sinisen valon. Näyttöpäätelasit ovat tarvittava lisä ihmiselle, joka viettää monta tuntia päivästä tietokoneen ääressä.

Tähän artikkeliin on kerätty lista parhaista näyttöpäätelaseista ja kokemuksia niiden käytöstä. Helpoiten laseja voi tilata Saksan Amazonista, mistä toimitusajat yleensä vaihtelevat muutamasta päivästä noin kahteen viikkoon (Toimitus usein ilmainen. Jos Amazon näkyy sinulla saksaksi, saat vaihdettua kielen englantiin painamalla maapallon kuvaa).

Kokemuksia sinivalo laseista

Olen nyt käyttänyt erilaisia blue blocker silmälaseja jo kolmen vuoden ajan, mutta muistan kun ostin ensimmäiset. Suurin syy ostoon oli itseasiassa unen saaminen iltaisin. Tein päivisin monia tunteja töitä tietokoneella ja join samalla aivan liikaa kahvia. Tämän lisäksi töitä jäi aina jonkin verran kotiin ja vastailin maileihin tai tuojotin ruutua illallakin katsellen elokuvia tai videoita YouTubesta. Tämä johti siihen, että kun menin yhdeltätoista nukkumaan eikä uni tullut tunnissa, tylsistyin ja otin puhelimen tai padin esiin ja tuijottelin sitä 1-3 asti yöllä. Ei ollut ikinä mukava herätä seitsemältä aamulla.

Ostin ensimmäiset näyttöpäätelasit käyttääkseni niitä pelkästään tietokonelaseina, mutta kun olin tottunut pitämään niitä päässy, aloin käyttämään niitä aina kotona ja toimistolla ollessani koko ajan. En huomannut heti mitään isoja eroja, mutta ensimmäisen viikon jälkeen silmät jotenkin tuntuivat energisemmiltä ja työpäivän aikana ei enää väsyttänyt niin paljon. Iltaisin taas sitten väsytti enemmän. Kuukauden sisällä unirytmi parani ja pääkivutkin, mitkä aina sillon tällöin vaivasi, katosi melkein kokonaan.

En tiedä miten hyvin sinivalo lasit toimii muille ihmisille, mutta ainakin arvostelujen perusteella muutkin nukkuvat paremmin ja ovat energisempiä päivisin. Olen myös lukenut, että joillekin ei toimi ollenkaan. Halpojen ja laadukkaiden blue blocker lasien pääerona on sankojen laadut. Tyylikkäämpiä, istuu paremmin ja tuntuu mukavimmilta. Linsseissäkin on eroja, mutta arvioisin että 80e lasien linssit on ehkä 20% parempia, kuin 25e lasien. Eli jos oot epäileväinen, on ihan ok testata halvammalla tuotteella.

Parhaat näyttöpäätelasit

Spectrum Näyttöpäätelasit – Sinisen valon suodattavat tietokonelasit

Spektrum näyttöpäätelasit ovat erittäin elegantit. Linssit ovat täysin kirkkaan väriset, joten ulospäin ei näe, että ne ovat sinista valoa torjuvat lasit. Pienen keltaisen värisävyn näkee tietenkin itse niitä käyttäessä. Erittäin laadukkailla sangoilla varustetut unisex-lasit. Sopivat oivasti toimistokäyttöön.

Osta Spektrum-lasit Saksan Amazonista

Cyxus näyttöpäätelasit

Cyxus lasit ovat hinnaltaan edullisemmat kuin esim. aikaisemmin mainitut Spektrum lasit. Laadussa se näkyy sangoissa ja hivenen linsseissä. Siitä huolimatta lasit ovat erittäin mukavat päällä ja saavat saman efektin aikaan, kuin kalliimmat blue blocker lasit.

Osta Spektrum-lasit Saksan Amazonista

Klim Optics päätelasit

Klim Optics laseissa on laadukkaat TR90-materiaalista tehdyt sangat, jotka tuntuvat erittäin voimakkailta mutta painavat vain 20 grammaa. Linsseissä on vahva keltainen väritys ja ne suodattavat 86% haitallisesta sinisestä valosta.

Osta Klim-lasit Saksan Amazonista

Gunnar tietokonelasit pelaajille

Gunnar optics on ollut pelialan standardi tietokonelaseille jo pitkään. Toki muutkin kuin pelaavat voivat käyttää niitä.

Osta Gunnarit Saksan Amazonista

Miten näyttöpäätelasit toimivat?

Sinisen valon suodattaminen

Arkipäivämme on täynnä elektroniikkaa. Iltaisin todennäköisesti katsot Netflixiä, YouTubea, televisiota, teet töitä tietokoneella tai surffailet nettiä. Se on normaalia, niin kaikki muutkin tekevät. Näytöt, mitä löytyvät puhelimesta, tietokoneesta, televisiosta, loistaa sinisenä. Tämän valon aallonpituus on sama kuin taivaan. Kun näät sinisen valon, aivosi viestii keholle että on päiväsaika ja kehosi alkaa tuottamaan melatoniinia.

Vaikka monet tietävätkin, että sininen valo häiritsee unen saantia, tulee monille yllätyksenä, että noin 25% loisteputkien sinisestä valosta ja 35% ledi-valoista on myös haitallista silmillesi. Pitkäaikaisvaikutuksiin kuuluu mm. suurempi altistuminen verkkokalvon rappeutumiselle ja muille sen tyylisille silmäsairauksille. Tämän takia näyttöpäätelasit vähentävät silmien rasitusta.

Melatoniinin vaikutukset

Kehosi tuottaa melatoniinia (tai unihormoonia) luonnollisesti, kun silmäsi aistivat pimeyttä. Sen lisäksi, että se auttaa sinua nukkumaan paremmin, melatoniinin eritys määrittää unisyklisi. Mieti miltä tuntuisi nukahtaa heti ja herätä aamulla aina samaan aikaan ilman herätyskelloa tuntien itsensä pirteäksi.