Sinivalolasit

Sinivalolasit

Tässä artikkelissa arvostellaan parhaita sinivalolaseja ja käydään läpi, miksi ne ylipäätänsä ovat tarpeelliset ja miten niitä tulisi käyttää.

Sisällyslettelo

Mitkä ovat sinivalolasit?

Sinivalolasien määritelmä

Sinivalolasit ovat silmälasit, joiden linsseissä on erikoispinnoite, joka suodattaa valon sinistä taajuutta.

Miksi sinistä valoa täytyy suodattaa?

Tähän on kaksi syytä, mutta käydään ensin läpi ihmisen normaalitilanne ennen näyttöjen aikakautta, jotta asia on helpommin ymmärrettävissä.

Ihmisen keho alkaa tuottamaan melatoniinia silloin, kun silmät eivät altistu siniselle valolle. Melatoniini puolestaan tekee ihmisen uneliaaksi. Auringonvalossa on paljon sinistä valoa ja se onkin ihmisen silmien normaalitilanne saada sitä päivisin. Esim tulessa, jota ennen vanhaan käytettiin iltaisin valaisemiseen, ei ole sinistä valoa. Sinisen valon tulo silmiin siis määrittää ihmisen vuorokausirytmin.

Näytöistä tuleva sininen valo on siis haitallista iltaisin, koska kehosi ei mene iltamoodiin eikä ala tuottamaan melatoninia. Sinisen valon takia et saa unta iltaisin.

Sininen valo on myös haitallista toisella tapaa. Ihmisen silmät ovat vuosituhansien aikana kehittyneet toimimaan auringonvalon sisältämissä väritaajuuksissa. Näytöt taas tuottavat suhteessa paljon enemmän sinistä valoa, kuin luonnollinen valo. Väritaajuudet eivät ole optimaaliset sinun silmillesi ja ne joutuvat tekemään extra työtä tarkentaessaan valossa, missä on liikaa sinistä valoa. Tästä johtuu silmien väsyminen tietokoneella. Silmän sisäiset lihakset, joita käytetään tarkentamiseen, väsyvät fyysisesti. Jos silmien väsyttämistä jatketaan vuositolkulla, saattaa silmiin tulla myös pysyvää vauriota. (vertaa esim. jos sinulla olisi olkapää jumissa 30 vuotta peräkkäin)

Eli lyhyesti sinisen valon haittavaikutukset:

  • Et saa unta iltaisin
  • Silmät väsyvät nopeammin
  • Vuosikymmeniä kestävä silmäväsymys kroonistuu

Kokemuksia sinivalo laseista

Olen nyt käyttänyt erilaisia blue blocker -silmälaseja jo yli viiden vuoden ajan. Muistan kun ostin ensimmäiset sinistä valoa suodattavat lasit. Suurin syy ostoon oli itseasiassa unen saaminen iltaisin. Tein päivisin monia tunteja, joskus jopa 10-12, töitä tietokoneella ja join samalla aivan liikaa kahvia. Tämän lisäksi töitä jäi aina jonkin verran yömyöhään ja saatoin vastailla maileihin tai tuojottaa ruutua illallakin katsellen elokuvia tai videoita. Tämä johti siihen, että kun menin nukkumaan eikä uni tullut tunnissa, tylsistyin ja otin puhelimen tai padin esiin ja tuijottelin sitä kahteen tai kolmeen asti yöllä. Ei ollut ikinä mukava herätä seitsemältä aamulla.

Ostin ensimmäiset sinivalolasit käyttääkseni niitä pelkästään tietokonelaseina, mutta kun olin tottunut pitämään niitä päässä, aloin käyttämään niitä kotona ja toimistolla ollessani koko ajan. En huomannut heti mitään isoja eroja, mutta ensimmäisen viikon jälkeen silmät jotenkin tuntuivat energisemmiltä ja työpäivän aikana ei enää väsyttänyt niin paljon. Iltaisin taas sitten väsytti enemmän. Kuukauden sisällä unirytmi parani ja pääkivutkin, mitkä aina sillon tällöin vaivasi, katosivat melkein kokonaan.

En tiedä miten hyvin sinivalo lasit toimivat muille ihmisille, mutta ainakin minua ne auttoivat suunnattomasti.

Tätä artikkelia varten luin ainakin 30 eri sinivalo silmälasien arvosteluja ja tilasin niistä itselleni 15 potentiaalisinta. Arvosteluja lukiessa huomasin, että lasit olivat auttaneet hyvin montaa muutakin. Juokossa oli tietenkin myös ostajia, ketkä kertoivat että laseista ei ollut heille mitään hyötyä.

Blue blokcer lasien hinnat ja erot

Halpojen ja laadukkaiden blue blocker lasien pääerona on sankojen laadut. Tyylikkäämpiä, istuu paremmin ja tuntuu mukavimmilta. Linsseissäkin on eroja, mutta arvioisin että 80e lasien linssit ovat ehkä 20% parempia, kuin 25e lasien. Eli jos olet epäileväinen, on ihan ok testata ensin halvemmalla tuotteella. Jos päädytkin myöhemmin ostamaan kalliimman tuotteen tilalle, niin varalaseille on aina tarvetta.

Parhaat sinivalolasit

Suomen verkkokaupoissa on heikot valikoimat blue blocker-laseista. Helpoiten laseja voi tilata Saksan Amazonista, mistä toimitusajat yleensä vaihtelevat muutamasta päivästä noin kahteen viikkoon (toimitus ilmainen. Jos Amazon näkyy sinulla saksaksi, saat vaihdettua kielen englantiin painamalla maapallon kuvaa).

Spectrum Näyttöpäätelasit – Sinisen valon suodattavat tietokonelasit

Spektrum digilasit ovat erittäin elegantit. Linssit ovat täysin kirkkaan väriset, joten ulospäin ei näe, että ne ovat sinista valoa torjuvat lasit. Pienen keltaisen värisävyn näkee tietenkin itse niitä käyttäessä. Erittäin laadukkailla sangoilla varustetut unisex-lasit. Sopivat oivasti toimistokäyttöön.

Osta Spektrum-lasit Saksan Amazonista

Cyxus sinivalolasit

Cyxus lasit ovat hinnaltaan edullisemmat kuin esim. aikaisemmin mainitut Spektrum silmälasit. Laadussa se näkyy sangoissa ja hivenen linsseissä. Siitä huolimatta lasit ovat erittäin mukavat päällä ja saavat saman efektin aikaan, kuin kalliimmat blue blocker lasit.

Osta Spektrum-lasit Saksan Amazonista

Klim Optics digilasit

Klim Optics laseissa on laadukkaat TR90-materiaalista tehdyt sangat, jotka tuntuvat erittäin voimakkailta mutta painavat vain 20 grammaa. Linsseissä on vahva keltainen väritys ja ne suodattavat 86% haitallisesta sinisestä valosta.

Osta Klim-lasit Saksan Amazonista

Horus-x tietokonelasit pelaajille

Horus-x sinistä valoa suodattavat lasit ovat olleet pelialan standardi tietokonelaseille jo pitkään. Toki muutkin kuin pelaavat voivat käyttää niitä.

Osta Horus-x lasit Saksan Amazonista

Miten käyttää sinivalolaseja?

Liiallinen sininen valo on haitallista ja monissa ihmisen tekemissä tekovaloissa on liikaa sinistä valoa. Ehdottomasti suurimmat haitat tulevat näytöistä (puhelin, tietokone, TV, yms.). Lisäksi huomattavia haittoja tulee mm. kodin valaistuksesta.

Käytä siis sinivalolaseja ainakin aina kun olet minkä tahansa näytön ääressä ja mieluusti myös sisätiloissa ollessasi jos sisätilassa on valot päällä.

Luonnollinen määrä sinistä valoa on hyödyllistä. Se kertoo kehollesi, ettei vielä ole aika mennä nukkumaan. Älä siis käytä sinivalolaseja päivällä ulkona tai sisätilassa mihin tulee auringonvaloa.

Loppusanat

Toivottavasti löysit artikkelista tietoa sinistä valoa suodattavista laseista. Olen itse ollut aika pitkään innostunut asiasta. Sinivalolasit ovat erittäin edullisia ja hyödyt ovat erittäin suuret. Varsinkin jos olet nuori, saattaa vakituinen sinivalolasien käyttäminen tarkoittaa, että silmäsi kestävät vuosia tai vuosikymmeniä pidempää. Mielestäni on aika hölmöä jättää ostamatta muutaman kympin lasit jos hyödyt ovat käytännössä elämää muuttavia. Monet ihmiset eivät vain ajattele juuri nykyhetkeä pidemmälle.

Sinivalolasit kulkevat monella nimellä; blue blocker silmälasit, sinivalo silmälasit, digilasit, tietokonelasit, sinivalo lasit, sinivalosuoja lasit tai sinistä valoa suodattavat lasit.